Premier Mark Rutte betreurt de beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Nederland en de rest van de wereld blijven pal achter het akkoord staan, verzekert hij.
,,De aanpak van klimaatverandering is niet alleen hard nodig, het biedt wereldwijd economische kansen”, beklemtoonde Rutte donderdag na de toespraak waarin de Amerikaanse president Trump zijn besluit toelichtte. Trump ziet het verdrag juist als een bedreiging voor de Amerikaanse economie.
Zonder de VS wordt het ,,moeilijker om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen”, denkt Rutte. Maar in de toewijding van de rest van de wereld verandert niets, stelt hij. ,,Ook Nederland zal zich volledig voor het klimaatakkoord blijven inzetten.”
VNO-NCW: Verkeerde afslag
Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn ,,het klimaat, de burgers en de bedrijven niet geholpen met een alleingang van de VS op het klimaatdossier. Juist in een tijd waarin we gezamenlijk de schouders eronder zouden moeten zetten is dit de verkeerde afslag. Europa moet nu samen met bijvoorbeeld China, Canada en andere landen laten zien dat een verstandig wereldwijd klimaatbeleid de enige juiste weg is naar de toekomst. De concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van het Europees bedrijfsleven moeten daarbij goed worden bewaakt nu de VS deze stap zet.”
GroenLinks: Extra motivatie
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks): ,,Waar we allemaal bang voor waren is nu echt gebeurd, maar het is ook een extra motivatie om het klimaatprobleem aan te pakken. Nederland bungelt in Europa nu nog onderaan de lijstjes qua duurzaamheid. Het is écht de hoogste tijd dat Nederland lef en ambitie toont. De Klimaatwet zou daarvoor een uitstekende eerste stap zijn.”
D66-kamerlid Stientje van Veldhoven voelt zich het ‘kind van de rekening’:
#Trump trekt VS terug uit Parijsakkoord. Omdat hij naarstig op zoek was naar één verkiezingsbelofte om in te lossen #kindvanderekening
— Stientje v Veldhoven (@SvVeldhoven) 1 juni 2017
PvdA-staatssecretaris Dijksma: “historische vergissing”
Het besluit van de Amerikaanse regering om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen is een ,,historische vergissing”. Maar de beweging tegen klimaatverandering is niet meer te stoppen, denkt staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).
Dijksma is niet bang dat anderen de Amerikaanse president Donald Trump zullen volgen. Ze verwacht eerder een tegenreactie. ,,Ruim 190 landen, steden, regio’s, bedrijven en organisaties staan nog steeds vierkant achter het akkoord van Parijs. We treuren vandaag, maar moeten morgen door. Meer dan ooit moet de EU leiderschap tonen, intensiever samenwerken met China en andere bondgenoten en klimaatactie laten zien.”
De PvdA-staatssecretaris noemt de argumenten die Trump donderdag voor zijn besluit aanvoerde, onder andere dat het klimaatakkoord de Amerikaanse economie zou schaden, ,,eerlijk gezegd niet zo sterk”. ,,Groei en banen krijg je juist door te investeren in een duurzame economie.”